Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peníze

Peníze jsou dokonale likvidní (za cokoliv ihned vyměnit), nelze je nahradit jiným statkem. Nemůžeme si je legálně vyrobit sami a proto jsou vzácné. Peníze jsou součástí kulturního bohatství státu.

Historie vzniku peněz:
Peníze vznikaly z potřeby mít něco, v čem bychom mohli vyjádřit hodnotu ostatních předmětů a tyto předměty koupit.
1) naturální směna - předměty se vyměňovaly za jiné předměty (plátno za vejce)
2) Později se hledal nějaký všeobecný ekvivalent, tedy předmět směnitelný za všechny ostatní. Velmi často se používaly vzácné mořské mušle které měli určité výhody (malé, přenosné, skladné vzácné)
3) Použití drahých kovů jako platidla v různých formách (šperky, valouny, pruty). Později se používala malá kolečka s obrazem vládce, který je dal razit. A tak vznikalo první oběživo.
4) V 19. století se objevují mince, které nejsou z drahých kovů, ale jsou tzv. kryté zlatem. To znamená, že množství peněz v oběhu je vázáno na množství mincovního zlata, které má stát k dispozici. Později se objevily papírové peníze. Nejpohodlnější a nejpraktičtější prostředek směny.
5) Vznik bankovních peněz, které jsou představovány šeky a různými kartami. Množství peněz v oběhu je regulováno státem (centrální bankou). Tomuto procesu říkáme monetární politika.

Žádné komentáře:

Okomentovat