- krmiva polobílkovinná a bílkovinná
- při obsahu S 35-45% (senážování), a nebo se silážují se s konzervačními prostředky
Úprava a zchutňování krmiv:
- cílem je – zvýšení příjmu krmiva
- lepší využitelnost
- zvýšení nutriční a biologické hodnoty
- snažší manipulace s krmivem apd.
- úpravy se provádí s ohledem na fyz. požadavky zvířat a na ekonomiku (prasata nejlépe využijí kašovitou potravu, ale většina technologii si vynutila méně vyhodné suché krmení)
- druhy úprav:1) mechanická
2) fyzikální
3) chemická
4) biologická
1) MECHANICKÁ
- změna struktury – řezáním, krouháním, tvarováním, mícháním, drcením, mletím, šrotováním
- granulace a tvarování – snížení prašnosti (brontichidy u prasat)
- zlepšení manipulace (u slámy- zlepšení stravitelnosti)
- přidáním – vody, melasy, sirovátky se spojí a lisuje do různých tvarů pod vysokým tlakem
2) FYZIKÁLNÍ:
- varem, zpařováním – u krmných okopanin
- vzhledem ke zvyšování koncentrace zvířat dnes menší využití
3) CHEMICKÁ:
- zlepšení krmné hodnoty krmiv s vysokým obsahem vlákniny
- především slámy – louhování (sláma 10:1 30% NaOH- hydroxid sodný)
- čpavkování (čpavkovou vodou)
- bezvodným amoniakem
4) BIOLOGICKÁ:
- příprava šlichtových roztoků ze šrotů, melasy, syrovátky, mláta, řízků, výpalku, kvasnic, ML (minerálních látek), krmné soli
- pro skot (polévání statkových krmiv se šrotovanou slámou)
- fermentace – zchutňování a zkvašování