Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Senážování:

- krmiva polobílkovinná a bílkovinná

- při obsahu S 35-45% (senážování), a nebo se silážují se s konzervačními prostředky

Úprava a zchutňování krmiv:

- cílem je – zvýšení příjmu krmiva

- lepší využitelnost

- zvýšení nutriční a biologické hodnoty

- snažší manipulace s krmivem apd.

- úpravy se provádí s ohledem na fyz. požadavky zvířat a na ekonomiku (prasata nejlépe využijí kašovitou potravu, ale většina technologii si vynutila méně vyhodné suché krmení)

- druhy úprav:1) mechanická

2) fyzikální

3) chemická

4) biologická

1) MECHANICKÁ

- změna struktury – řezáním, krouháním, tvarováním, mícháním, drcením, mletím, šrotováním

- granulace a tvarování – snížení prašnosti (brontichidy u prasat)

- zlepšení manipulace (u slámy- zlepšení stravitelnosti)

- přidáním – vody, melasy, sirovátky se spojí a lisuje do různých tvarů pod vysokým tlakem

2) FYZIKÁLNÍ:

- varem, zpařováním – u krmných okopanin

- vzhledem ke zvyšování koncentrace zvířat dnes menší využití

3) CHEMICKÁ:

- zlepšení krmné hodnoty krmiv s vysokým obsahem vlákniny

- především slámy – louhování (sláma 10:1 30% NaOH- hydroxid sodný)

- čpavkování (čpavkovou vodou)

- bezvodným amoniakem

4) BIOLOGICKÁ:

- příprava šlichtových roztoků ze šrotů, melasy, syrovátky, mláta, řízků, výpalku, kvasnic, ML (minerálních látek), krmné soli

- pro skot (polévání statkových krmiv se šrotovanou slámou)

- fermentace – zchutňování a zkvašování

Žádné komentáře:

Okomentovat