Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Užitkové

užitkové vlastnosti

představují konečný efekt – přímý užitek

1)Produkce mléka

DOJNOST – schopnost produkovat více mléka než je potřeba mláděte

DOJIVOST - je množství mléka nadojeného za určité období (den, laktace, rok, apod.)

DOJITELNOST – schopnost uvolňovat mléko, rychlost nadojení

MLÉČNOST – produkce mléka jen pro výživu mláďat (klisna, kralice , prasnice)

LAKTACE – období po které ♀ poskytuje mléko, normovaná laktace u krav trvá 305 dnů

2)Produkce masa

jsou to konzumní části s jatečných zvířat včetně vnitřnosti

především – skotu, prasat, drůbeže, ovce, králici

VLIVY NA PRODUKCI MASA

plemeno, užitkový typ, individualita zvířete, věk, pohlaví (kastrace), intenzita výživy, struktura krmné dávky, temperament, systém ustájení

nejvhodnější zvířata – většího rámce, široká, hluboká, dobře osvalená

nejefektivnější je výkrm mladých zvířat – mají vysokou růstovou intenzitu zejména svaloviny, produkují méně tuku

Žádné komentáře:

Okomentovat