Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 Směnečným avalem

– banka na směnce, která potvrzuje klientův závazek vůči třetí osobě, uvede doložku „per aval“, „jako rukojmí“, „jako ručitel za“. Banka se tímto avalem nedostává do pozice hlavního dlužníka ,ale do pozice dlužníka vedlejšího. Tzn. pokud nebude klient schopný splatit svůj směnečný závazek, teprve potom ho uhradí banka.

Za ručitelský úvěr požaduje banka provizi, která je ovlivněna výškou rizika z ručení vyplývajícího. Nejčistěji banka ručí svým klientům:
 Za jejich platební závazky, které mají vůči svým věřitelům
 Banka ručí účelově – celní záruka – banka se zaručuje celní správě, její klient jako dovozce zboží ze zahraničí uhradí během zákonné lhůty clo.
- dopravní záruka – banka se zaručuje dopravci, že její klient v roli přepravce uhradí vůči němu veškeré své závazky.

Úrok je nižší než u kontokorentního úvěru, ale vyšší než u eskontního úvěru

(d) Lombardní úvěr – jde o úvěr, který poskytuje banka klientovi na základě zástavy movité věci nebo práva. Druhy lombardního úvěru:
 LÚ na cenné papíry – pro banku je výhoda v tom, že má cenné papíry, které může snadno zpeněžit v případě, že dlužník nesplácí úvěr. Pro klienta je výhoda v tom, že získá peníze na základě zástavy cenných papírů a má nadále práva, která mu z těchto cenných papírů náleží. V případě, že by musel cenné papíry prodat, aby získal finanční prostředky, okamžitě mu zanikají veškerá práva plynoucí s vlastnictví cenných papírů.

Žádné komentáře:

Okomentovat