Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třída : Hmyz (Insecta)

3. řád: Coleoptera (brouci) KRABICE, FIXOVANÝ MATERIÁL
největší řád na počet druhů (350 000), ale zároveň nejlépe prozkoumaný. Mesothorakální pár křídel přeměněn na tuhé nepřekrývající se krovky (elytraet.) Prothorax velký, tvoří štít, z mesothoraxu vidět shora jen štítek, larvy často beznohé, kukly nekousací volné, řídce mumiovité. Hlava velmi pevná, ústní ústrojí kousací, tykadla původně 11-čl. lacinia podřádu Adephaga vypadá jako palpus. Hruď popsána výše, nohy různé, často hrabavé, kráčivé, plovací aj. Zadeček 10-čl., ale 2 poslední čl. reduk.
podřád Adephaga (masožraví): Carabidae (střevlíkovití) - užiteční dravci, řada zákonem chráněných druhů, málo vyjímek (hrbáč osenní). Potápníci (Dytiscidae) mohou škodit na rybím plůdku.
podřád Polyphaga (všežraví): Cantharidae (páteříčkovití) - draví jak larvy tak imaga, často v masách na lukách, Staphylinidae (drabčíkovití) se zkrácenýma krovkama - užiteční dravci, bioindikátoři, Coccinellidae (slunéčkovití) - užiteční dravci, ale vyjímečně i fytofágní škůdci. Silphidae (mrchožroutovití) - odstraňují mrtvoly (hrobaříci), i dravci, i fytofágní škůdci. Scarabeidae (Vrubounovití) - jednak „zdravotní policie“, jednak řada závažných škůdců (chrousti, chroustci). Elateridae (kovaříci) larvy „drátovci“ škodí na kořenech rostlin. Chrysomelidae (Mandelinkovití) je spolu s drabčíky a nosatci jedna z největších hmyzích čeledí, řada škůdců: mandelinka bramborová, štítonoši, dřepčíci. Curculionidae (nosatci) - největší čeleď brouků, řada vážných škůdců: květopasi (Anthonomus), pilousi (Sitophilus). Scolytidae (kůrovci) škodí v lesích. Tenebrionidae (potemníci) - řada druhů pouštních, adaptace na sucho - řada skladištních škůdců (Tenebrio, Tribolium).

4. řád: Strepsiptera (řásníci)
skupina s velk. pohlavní dimorfismem, samci okřídlení (před. pár křídel reduk. v kyvadélku), samice endoparaziti hmyzu, bezkřídlé. Malý řád s cca 300 popsanými druhy, význam jako bioregulátoři je asi malý.

5. řád: Panorpata (srpice) KRABICE
malý, cca 400 druhů, málo významný řád trochu podobný síťokřídlým, ale hlava vytažena v rostrum. Řada druhů dravých, význam jako bioregulátoři je asi malý, u nás: srpice (Panorpa), Boreus a Bittacus.

Žádné komentáře:

Okomentovat