Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZMNOŽOVÁNÍ

ROZMNOŽOVÁNÍ
řád: Caudata (ocasatí)
Způsoby fertilizace (oplodnění)
• externí (surýni - Sirenidae, velemlokovití -Cryptobranchidae) – k oplodnění dochází mimo tělo samice, většinou probíhá tak, že samice naklade vajíčka a samec na ně své spermatofory se spermiemi.
• interní (všichni ostatní) – až na výjimky samec odloží spermatofor (spermie se slizovitým hlenem, který je vytvářen speciálními žlázami) a samice jej následně kloakou nasaje a uchová v dutině kloaky - spermatéce. K oplodnění dochází jakmile samice klade vajíčka a ty prochází kloakou (tedy v kloace). Oplozená vajíčka jsou většinou kladena do vodního prostředí, výjimečně na souš.

Existují dva způsoby interní fertilizace – ve vodě (naši čolci) a na souši (naši mloci, kdy jsou

U čolků jsou vyvinuté svatební tance, jež jsou velmi variabilní a jež se od sebe liší především svou předehrou, čímž se má zamezit mezidruhovému křížení. Vlastní přenos je pak již velmi obdobný – konzervativní. Na určitý druh námluv samce tak reaguje pouze příslušná samice. Z našich druhů má nejsložitější svatební tanec čolek obecný Triturus vulgaris.

K oplodnění vajíček dochází až v době jejich kladení, což může trvat i několik let a to pouze, když samička „chce“ – tj. za vhodných klimatických podmínek. Během té doby jsou spermie ve spermatéce vyživovány.

Žádné komentáře:

Okomentovat