Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tělní tekutiny

Lymfatický oběh
Napomáhá krevní soustavě. Jedná se o soubor mízních cév, orgánů a vlastní mízy. Jeho funkce je pomáhat odvádět krvi některé látky a také imunita.

Míza je nažloutlá tekutina, vzhledem i složením podobná krevní plazmě. Vznikne jí asi 3l denně a vzniká slepě v tkáních z tkáňového moku. Obsahuje méně bílkovin než krev, ale zase více tuku. Jsou v ní i lymfocyty.
Mízní vlásečnice, které slepě vznikají v tkáních se spojují v mízní cévky až v mízovody. Ty se napojují na krční žíly, kde je míza vpravována do krve. Ucpáním mízních vlásečnic dochází ke vzniku edémů. Míza odvádí látky, které nepojme krev.

Na průběhu mízních cév najdeme filtrovací stanice, mízní uzlina, které mají vazivové pouzdro a trámčinu, vznikají zde bílé krvinky. Velikost uzlin je jako špendlíková hlavička. Tyto stanice zbavují mízu virů, bakterií a i nádorových buněk. Můžeme je najít v podpaží, okolo čelisti, v tříslech, u trávicí soustavy.
Lymfoidní orgány jsou např. patrové mandle, nosohltanové mandle, brzlík, slezina..
Slezina je uložena v břišní dutině za žaludkem a její velikost je asi 13 x 4 cm. Je vystavěna z trámčiny a je to pohřebiště červených krvinek a místo tvorby lymfocytů.

Žádné komentáře:

Okomentovat