Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Důsledky globálního oteplování

Důsledky globálního oteplování
• roztávání polárních „čepiček“ a následkem toho může dojít k vzestupu hladiny moří, což ohrozí miliony lidí na světě, kteří žijí v nízko ležících pobřežních oblastech. Odhaduje se, že hladina moří stoupá o 6 cm za deset let. Pokud bude oteplování pokračovat stejným tempem, tak budou zatopena velká města jako je například Rotterdam, Londýn, New York.
• Podnebí se ohřívá, suchozemské ekosystémy se stávají suššími, a tak i náchylnější k požárům.
• dezertifikace – přeměna dříve úrodných oblastí na pouště.
• záplavy a sesuvy bahna v horských oblastech
• zvýšený výskyt hurikánů
• zdravotní důsledky – nárůst kardiovaskulárních onemocnění a nemocí dýchacího ústrojí, rozšíření chorob, které se v současné době vyskytují pouze v tropech.

Znečišťování vod
Voda je základní látkou, bez níž by život na Zemi nemohl existovat, ale i přesto ji člověk velmi znečišťuje.

Moře
- ropné produkty při lodní dopravě, těžbě ropy a haváriích se dostávají do vody, kde potom tvoří několik desítek kilometrů znečištěných ploch. Tam ničí vše živé.
- řeky ústící do moří s sebou přinášejí odpady z kontinentů, při pobřeží se často vytvářejí skládky a není výjimkou i odvoz odpadu na moře a jeho vyklápění. To samozřejmě narušuje mořská společenstva organismů, ale i rostlinstvo.
- vše má za následek snížení výnosů rybolovu a v tělech ryb se vyskytuje olovo nebo rtuť. Také se snižuje celosvětová produkce kyslíku (řasy). Nejvíce znečištěná pak jsou vnitřní, kontinentální moře, kde se neprojevuje velké proudění – Středozemní, Baltské.

Žádné komentáře:

Okomentovat