Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavba a fce nervové soustavy

Hřbetní mícha (medulla spinalis)
pružná trubice bílé barvy dlouhá asi 40 až 50 cm a prochází páteřním kanálem pod lebkou plynule navazuje na prodlouženou míchu. Končí v bederní oblasti tzv. koňským ohonem. Protéká tudy míšní mok, který vzniká v mozkových komorách a v koňském ohoně se vstřebává. Z míchy odstupuje 31 párů míšních nervů, které vystupují z meziobratlových segmentů na obě strany těla.

Reflexy dělíme na podmíněné a na nepodmíněné (vrozené ), což je např. sací, šlapací, uchopovací nebo obranný reflex a mezi ty podmíněné patří naučené reflexy ( objevitel I.P.Pavlov).
Mícha má hlavně vodivou funkci.
Mozek
Část CNS, která je uložená v lebce. Jeho spodní strana je oploštělá, vrchní je vyklenutá. Mozek je chráněn třemi plenami (meningy) a krytá je i mícha. Nejsvrchnější plena se jmenuje tvrdá plena mozková a ta je vazivová a pevně připojená k lebce a přesně kopíruje její záhyby. Uprostřed je pavučnice, která přetahuje mozek jako balíček a je protkána cévním pletením. Nejtenčí a poslední blanou je omozečnice, která přesně kopíruje záhyby mozku.
Pavučnice a omozečnice jsou měkké pleny mozkové, mezi nimiž je mozkomíšní mok, který se sem dostává otvorem ze 4. mozkové komory. Pleny se dostávají i do páteřního kanálu a chrání míchu.
V mozku jsou 4 komory, což jsou dutiny, které se vytvořily vývojově.
I. a II. mozková komora mají tvar býčích rohů a leží v koncovém mozku v hemisférách.
III. mozková komora leží v mezimozku a ta IV. v zadním mozku mezi prodlouženou míchou a mozečkem.

Mezi III. a IV. je trubička, která se jmenuje Silviův kanálek a ten vede mozkomíšní mok (likvor), který vzniká v I. a II. a prosakuje do III. a pak je právě tím Silviovým kanálkem odváděn do míchy. Může také dojít k tomu, že se Silviův kanálek ucpe nebo je utlačen.

Mozek má asi 1300 g a na jeho velikosti není závislá inteligence jedince. Ze spodiny mozku vychází 12 mozkových nervů. Jsou to nervy hlavové. Různé nervy citné (zrak, čich), motorické (okohybný, podjazykový) a smíšené (bloudivý nerv, X.)

Žádné komentáře:

Okomentovat