Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tělní tekutiny

Krevní buňky
Červené krvinky (erytrocyty), mají tvar koláčku, který je z obou stran dutý. Jsou asi 7 μm velké. Člověk jich má v krvi asi 5.1012 /l. Jsou bezjaderné, ztratily jádro, aby byl prostor pro navázání kyslíku, kvůli tomu,že nemají jádro, tak už se nemohou dále dělit. Hemoglobin na sebe váže kyslík, ale lépe se na něj může navázat oxid uhelnatý – nebezpečí vnitřního udušení. Oxid uhličitý se z krve vylučuje jako hydrogenuhličitanový anion.
Krvinky se tvoří v kostní dřeni a při zakončení ztrácejí jádro. Pro jejich výrobu je potřeba dostatek železa, které si berou z potravy, ale i z rozpadlých krvinek. Pro správnou krvetvorbu je také důležitý vitamín B12, kyselina listová a hormon erytropoetin. Při poruše krvetvorby může vzniknout chudokrevnost (anemie-porušení tvorby v kostní dřeni, nedostatkem železa, těhotenství, krvácení, leukémie). Krvinky končí v játrech a ve slezině. Jejich životnost je asi 120 dní.
Hemolýza – praskání a uvolňování hemoglobinu z krvinek, může být způsobeno jedy (hadi, hmyz) nebo mechanickými vlivy.
Sedimentace – měření rychlosti klesání krvinek v krvi. U žen tak 3-8mm/ hod, u mužů
2-3 mm/ hod. Ke zvýšené sedimentaci může dojít při chorobách, menstruaci, těhotenství, nádorových onemocnění.
Krvácení z nosu – zdroj často v přední části přepážky, někdy vzadu. Může být místní, kdy dojde k poranění nosu, sliznice; ale také celkové , kdy jsou postiženy cévy a dochází k poruše srážlivosti.
Flevitida – zánět povrchových žil, onemocnění postihující žilní kmeny. Vyskytuje se zarudlá, bolestivá část.
Trombóza
Plicní embolie – v žilách dolních končetin vznikne krevní sraženina (trombus), ta vede k uzavření cévy. Poté je tlakem sraženina vymrštěna až k plicím, kde se může usadit.
Křečové žíly – na dolních končetinách, onemocnění postihující často ženy a osoby se stavým zaměstnáním, těhotné ženy, obézní lidi..

Žádné komentáře:

Okomentovat