Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hybridogeneze x hybridizace

hybridogeneze x hybridizace

řád: Gymnophiona (červoři)

• pářicí orgán (vychlípitelná vnitřní část kloaky - phallodeum), vnitřní oplození, vejcorodost (pak vodní larvy - což je starobylejší způsob nebo u vyvinutějších forem přímý vývoj) i živorodost (zárodky se živí epitelem vejcovodů a mají vnější žábry)


řád: Anura (žáby)

• externí fertilizace spojená s amplexy jako souhru pro úspěšné oplodnění, protože odložení gamet do vodního prostředí je rizikovou záležitostí, amplexus axilární a inguinální (řada přechodových forem) nebo se samec přilepí sekretem na samici (u tlustých a krátkonohých žab), nejdokonalejším způsobem je interní oplodnění přiložením kloak (vzácné u Ascaphus truei). Samec ve vodním prostředí najde místo, kde by se vajíčkům dobře dařilo, tam se usadí a volacím hlasem láká samici. V rámci pohlavního výběru si samice podle hlasu vybírá partnera. Nejsilnější samec má největší pravděpodobnost obhájit nejlepší místo, volací hlas má fyziologický vliv na samici – spouští ovulaci apod.

• popsané schéma funguje nepočetných populací, u terestrických žab dochází k jejich akumulaci na malém vodním prostoru, dochází zde jednak ke konkurenci mezi pulci, ale i mezi samci, výhodu mají dříve příchozí, samice si v těchto případech nevybírá, výběr je spíše na samci, který se snáží uchopit tu první (?, tzn. není výběr), tzn. svoji úspěšnost si určuje samec sám svým chováním

1 komentář:

  1. Co to je za blbost? A kde je jako to vysvětlení hybridizace versus hybridogeneze???

    OdpovědětVymazat