Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kroužkovci

Opaskovci
Na přídi těla mají clitellum (opasek), což jsou zduřelé články těla s podkožními žlázami. Vylučují na povrchu tuhnoucí sekret, který usnadňuje přenos spermií a vytvářejí obal kolem nakladených vajíček – kokon. Jsou to hermafrodité s přímým vývojem.
Jsou to půdní, mořští, ale i sladkovodní živočichové bez parapodií, přívěsků a žaber.

Máloštětinatci
Mají stejnocenné články a vnitřní i vnější segmentace souhlasí. ¨Zespodu těla mají ústa a hmatový prstík (lalůček). Záď těla je zaoblenější. Jejich pokožka je tenká s kutikulou. Mají v ní žlázy chránící před vysycháním a usnadňují také pohyb a absorbci kyslíku. Mají také po 4 stranách dvě malé štětinky.
Trávicí soustava začíná ústy, hltan, žaludek, který je žlaznatý a svalnatý. Mají rovné střevo, řitní otvor. Střevo zabírá skoro celý prostor těla.
Jsou to hermafrodité (2 páry varlat a 2 páry vaječníků). Pohlavní otvory jsou na 15. článku samčí a samičí jsou na 12. článku. Dříve dozrajou spermie. Opaskem je pak posunují k vajíčkům a tam dojde ke splynutí. Svlečením opasku a zakokonováním to někam daji a pak se z toho líhnou malý žížalky.
Nítěnka obecná, Roupice bělavá, Žížala obecná, hnojní..

Pijavice
Jsou suchozemské(tropické) i vodní. Jsou to parazitové a živí se krví (protisrážlivý hyrudin). Není článkovaná, kvůli tomu, aby se nacpala krví. Mají jen zvýšenou vnější segmentaci – 1 článek 2 záhyby. Mají pestře zbarvenou kutikulu. Vpředu těla mají redukci článků, aby vznikla přísavka, která obsahuje 3 chitinové čelisti, které prořezávají kůži. Mají svalnatý sací orgán, který vytlačuje už zmíněný hyrudin. Přísavka může být i na zadní části těla, ale jen pro lepší uchycení. Mají miskovité očíčka, která rozlišují tmu a světlo. Jejich opasek je nenápadný a vyskytuje se jen u dospělého jedince. Střevo má vychlípeniny na krev a dloouho ji vstřebává. Dýchají celým povrchem těla, jsou to hermafroditi. Nemají vysokou regenerační schopnost. Jejich pohyb je píďalkovitý.
Štětinovka sibiřská, chobotnatka rybí (2 přísavky), čelistnatky – pijavka lékařská – je schopná se napít a vydržet až 15 měsíců. Vypije 10x víc než váží; pijavka koňská, hltanovka bahenní.

Žádné komentáře:

Okomentovat