Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Amniota – plazi

Systém
Řád : Haterie
Staří živočichové, mají tři oči, dnes žijí pouze na některých částech Nového Zélandu. Jsou to opravdu žijící fosílie, které od druhohor nezměnily podobu. Mají trnité šupiny, jsou to noční plazi, kteří dorůstají 50-80 cm. Tělesná teplota velmi nízká –12°C !

Řád : Želvy
Vývin z prvohor a druhohor. Mají dvojitý krunýř, který se skládá z horní a dolní poloviny. Spodní je složena z kostěných štítků, ke kterým přirůstají kostní obratle, žebra a některé části pásem končetin. Horní část je z rohovitých štítků. Suchozemské želvy mají krunýř kulatý, vodní želvy spíše placatý, je přizpůsoben plavání. Do krunýře se v případě nebezpečí ukrývají.
Mají bezzubé zobákovité čelisti, s ostrou rohovinou. Pětiprsté končetiny s drápy, ale vodní želvy mají blány. Žebra jsou vrostlá do krunýře, a tak dýchání napomáhají vtahováním a vytahováním krku a nohou. Vodní želvy mají přídatné dýchací orgány ve sliznici dutiny ústní nebo anální vaky, schopné přijímat kyslík rozpuštěný ve vodě.
Želva bahenní – j. Slovensko, vodní, potápí se, asi 20 cm velká
Želva žlutohnědá, zelenavá – j. Evropa, pouze 1-2 vejce
Želva obrovská – 2m a 200 kg, Indický oceán
Želva sloní
Kareta obecná – dělá se z ní polévka, želvovina, hojná, dravá
Kožatka velká – 100 vajec po 2 měsících., největší žijící želva, 2m a až 600kg.

Řád : Krokodýlové
Velcí plazi s protáhlým tvarem těla ještěrovitého tvaru (až 10m). Obojživelný způsob života. Progresivní znaky – srdce je téměř rozděleno na 2 komory, dýchání napomáhá blanitá bránice. Mají pokročilé rozlišení svalstva, dokonalejší mozek, heterodontní chrup v čelistních jamkách. Tlustá kůže chráněná rohovitými štítky. Ve vodě je hlavním pohybovým orgánem ocas. Samci mají nepárový penis, samice zahrabávají vejce do písku nebo staví hnízdo.
Krokodýl nilský, aligátor mississippský, gaviál indický

Žádné komentáře:

Okomentovat