Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prvoci

Kmen : Praprvoci
Praprvoci jsou jednobuněční, kteří ke svému pohybu používají bičík nebo panožky, případně oba typy. Tyto výrůstky se mohou vyskytovat jen u některých stádií. Panožky jsou výběžky cytoplazmy, které mohou díky změnám tlaku v cytoplazmě měnit svůj tvar.

Bičíkovci
Živočišní bičíkovci nemají plastidy. Hlavní pohybovou organelou jejich stádií je jeden nebo více bičíků. Při nepohlavním rozmnožování se bičíky dělí podélně.
Bičíkovce najdeme na nejrůznějších místech, včetně těl živočichů. Mohou žít i ve znečištěné vodě a tůních.

Trubénky mají jediný bičík obklopený u základny límečkovitou obrubu vychlípenou z pelikuly. Řada trubének tvoří kolonie.

Trypanozomy jsou nebezpeční cizopasníci, kteří cizopasí v krvi, lymfě, mozkomíšním moku obratlovců včetně člověka. Živiny přijímají celým povrchem těla. Kromě bičíku mají ještě další organelu v podobě pelikulární vychlípeniny přirostlé k bičíku. Nejznámějším druhem je trypanozoma spavičná rozšířená hlavně v tropické Africe. Přenáší ji moucha bodalka tse-tse. Nemoc se jmenuje spavá nemoc a projevuje se horečkami, ospalostí, apatií a úbytkem tělesné hmotnosti. Onemocnění může trvat od půl roku po šest let.
Bičenky jsou prvoci, kteří mají 4-6 bičíků. Žijí v tělech ptáků a savců. Mohou žít i v pohlavních cestách člověka (bičenka poševní). Lamblie střevní napadá buňky tenkého střeva člověka a způsobuje horečky a průjmy. Ta má 8 bičíků a 2 jádra. Projevuje se hlavně v jižní Evropě a na Balkáně.

Kořenonožci
Kořenonožci mají schopnost na povrchu buňky vychlipovat výběžky cytoplazmy , tzv. panožky. Díky nim se mohou aktivně pohybovat a přijímat potravu fagocytózou. Pelikula panožek je velmi slabánebo chybí. Během vývoje mohou mít 1-2 bičíky.
Měňavky jsou prvoci, kteří žijí ve vodě i v půdě. Měňavka bahenní vytváří mnohojaderné plazmódium. Je charakteristická pro zahnívající vody. Měňavka střevní, úplavičná. Ta vyloučí enzymy a natráví buňky střeva a pak pohltí natrávené živiny.
Dírkonošci – mořští prvoci, kteří vytvářejí vápenité schránky s mnoha otvory. Velmi často ozdobné schránky můžeme najít v písku. Penízek, kulovinka.
Mřížovci jsou také mořští a vytvářejí své buňce podpůrné struktury až ozdobné schránky s velkými otvory z oxidu křemičitého. Tyto schránky se usazují v podobě radiolariového bahna.

Žádné komentáře:

Okomentovat