Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vítězové, poražení a čistý efekt bohatství

Vítězové, poražení a čistý efekt bohatství

K vysvětlení efektů bohatství využijeme předchozího obrázku. Nejprve si musíme uvědomit, že oblast pod křivkou MPK ukazuje celkový domácí výstup. Celkový zisk domácího kapitálu je pod přímkou r0 ukončeno přímkou K0. A protože předpokládáme, že kapitál a práce jsou jediné dva faktory, tak celkový zisk práce je zbytek oblasti.
Nyní si vysvětlíme samotné efekty bohatství.

Přejdeme-li do režimu kapitálové mobility, tak domácí vlastnící kapitálu ztrácí bohatství A, neboť došlo k snížení výnosu kapitálu z r0 na r'. Domácí práce zvýšila svůj zisk o A+B. Takže čistý efekt na domácí subjekty je pozitivní o velikosti B.
Investoři v partnerské zemi, kteří investují území svého státu, získávají oblast F, držitelé VF práce ztrácejí F+D, celkově tito tedy ztrácejí D.
Ještě ale musíme vzít partnerské investory, kteří investují v cizí zemi, tedy v námi označené jako domácí. Celkový jejich zisk je C+D, odečteme-li ztrátu D na práci, získáme zisk C.

Tedy kapitálové mobilita přinese přerozdělení zisk a ztrát v obou zemích, čistá pozice je však u obou kladná. Došlo k vzrůstu efektivity – se stejným množstvím VF se vytvořil celkově větší produkt.

Žádné komentáře:

Okomentovat