Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Empirická data

Empirická data
Díky tomu, že migrace je velmi ožehavým tématem, ekonomové učinili mnoho výzkumů, aby důsledky migrace kvantifikovali. Obecně se přišlo na to, že růst nabídky pracovníků díky migraci o 1%, znamená změny ve mzdách v rozmezí +-1%, přesnější studie pak hovoří o +-0,3%. Takže není zřejmé, že imigrace mzdy snižuje. V případě, že pak dojde ke komplementárnímu efektu, který jsme si vysvětlili, může dojít k růstu mezd díky expanzi odvětví a tedy větší poptávce po práci. Dále pak je zřejmé, že efekt na růst/pokles mezd je malý. Může to být i tím, že země tíhnou k uplatňování restrikcí v imigraci pracovníků nejvíce v těch odvětvích, kde by se mohl projevit skutečně větší negativní efekt na mzdy.


7.5.3 Nezaměstnanost
Jedna z přetrvávajících myšlenek je, že imigranti způsobují nezaměstnanost. Abychom si vysvětlili tuto myšlenku, provedeme malou analýzu, která bude odlišná od předchozí, neboť tam jsme předpokládali, že všichni jsou zaměstnáni a mzdy rostou či klesají podle poptávky firem po zaměstnancích a nabídky zaměstnanců.

My si pro tento případ nadefinujeme nezaměstnaného jako pracovníka, který práci nabízí, ale nikdo jí nepoptává. Jde tedy o situaci, kdy nedochází ke střetu poptávky a nabídky. K této situaci dochází, když mzdy nejsou dokonale pružné k tomu, aby se změnám v poptávce a nabídce přizpůsobily.

Žádné komentáře:

Okomentovat