Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alokační efektivnost

7.4.2 Alokační efektivnost
Kapitálový trh funguje na principu, že firmy investují do aktivit, které jim přinesou nejvyšší zhodnocení. Po umožnění přesunu investic i přes hranice je rozsah aktivit i možné zhodnocení mnohem větší. Zdroje jsou tedy alokovány efektivněji. Abychom si vysvětlili toto tvrzení, začneme s ozřejmováním důsledků kapitálové integrace. Budeme předpokládat, že existují pouze dvě země a to domácí (H) a partnerská (P) a z počátku mezi nimi není umožněn kapitálový pohyb a je tedy logické, že úvodní výnosnost kapitálu je různá. Dále budeme předpokládat, že existuje pouze jedno univerzální zboží a k jeho produkci oba národy potřebují práci a kapitál.

Situaci si budeme vysvětlovat pomocí výše umístěného grafu. Rovnováha domácího kapitálového trhu je v bodě průniku MPK křivky a r0 (výnosnosti jednotlivého umístění kapitálu se rovná). Rovnováha zahraničního trhu je analogicky v průniku MPK* a r*0.

Analýza kapitálové integrace
Je zřetelné, že výnosnost kapitálu je v domácí zemi vyšší než v partnerské. No, a pokud v takové situaci uvolníme plně kapitálové toky, a za předpokladu nulových nákladů přesunu kapitálu, je jasné, že bude docházet k přesunům kapitálu z partnerské do domácí země. Přesuny budou trvat tak dlouho, dokud se výnosnost nevyrovná v obou zemích, na našem grafu naznačeno bodem A při úrokové míře r'.

Žádné komentáře:

Okomentovat