Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mikroekonomie integrace pracovního trhu

7.5 Mikroekonomie integrace pracovního trhu
Volný pohyb pracovníků je jeden ze základních prvků vnitřního trhu EU. Tato integrace nebyla prosazována pouze z ekonomických, ale i z politických důvodů. Uvolnění pohybu pracovníku znamená nárůst ekonomické efektivity díky možnosti vybrat si přesně takového pracovníka, jehož schopnosti a vědomosti budou odpovídat mým požadavkům, tedy nejvhodnějšího z možných kandidátů. Co se týká politické stránky věci, tak zde tvůrci kalkulovali s tím, že pokud bude takovýto pohyb umožněn, lidé se navzájem poznají a budou se lépe cítit uprostřed Evropy. To, že mnoho Evropanů žije, studuje, pracuje v jiné než mateřské zemi má významný vliv na nazírání na jiné národy.

Z těchto dvou pohledů je jasné, že volný pohyb je ku prospěchu všech. Pak, ale není jasné, proč budí takové debaty a nevoli především v některých státech EU. Abychom toto alespoň trochu pochopili, ozřejmíme si určitá fakta.

7.5.1 Fakta o imigraci
Obrovský růst výkonu ve 40. a 50. letech v Evropě, byl doprovázen podmínkami, které se dají označit jako plná zaměstnanost. Některé severské státy, měly dokonce tak málo zaměstnanců, že jejich vlády umožňovaly svým firmám najímat zaměstnance cizích národností. V té době docházelo k tzv. migraci na sever. Zvrat byl pak odstartován se slumflací v roce 1973.

Žádné komentáře:

Okomentovat