Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.4.3 Přímé zahraniční investice: vítěz-vítěz kapitálová mobilita

Důležitá souvislost je ta, že zlepšení technologií v první zemi, neznamená zhoršení technologií v zemi druhé. Tedy nedojde ke zvýšení efektivity v jedné zemi, ale nedojde ke snížení v druhé. Zvýší se tedy globální efektivnost v obou sektorech, což je výhodné.
Spojení mezi oboustrannými FDI a EU je zřejmá očividná. Po implementaci programu vnitřního trhu, došlo k významnému nárůstu FDI. Vnitřní EU FDI rostly dokonce čtyřikrát rychleji, než rostl vnitřní obchod EU.

7.4.4 Diversifikační efekt z kapitálové mobility
Dalším důležitým aspektem, který přinesla integrace trhů EU, je integrace finančních trhů. V kapitole 16 se budeme zabývat makroekonomickými aspekty integrace finančních trhů, v této kapitole se budeme zabývat těmi mikroekonomickými. Budeme se zabývat tzv. rizikově-výnosovým profilem a začneme s tím, jak integrace finančních trhů umožňuje řešit dva kritické aspekty investování.

Zápas spořitelů a investorů
V Solow diagramu jsme nerozlišovali mezi úsporami a investicemi, předpokládali jsme automatický převod úspor v investice. V reálném světě to však nejde tak jednoduše. Lidé, jakožto individuální obyvatelé, pojišťovací společnosti a penzijní fondy, tvoří největší část úspor, ale nejsou největšími investory v zemi. Těmi jsou obvykle společnosti. Ty ovšem zase nemají na své investice dostatek úspor. A spojení investorů se střadateli je jedna z funkcí kapitálového trhu, označována jako zprostředkovací.

Žádné komentáře:

Okomentovat