Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Křivka EE

Křivka EE
Začneme analýzou poptávkových vazeb, tj. vztahem mezi podílem průmyslu na severu a podílem výdajů na severu. Budeme-li předpokládat stejně velký průmysl (stejný počet jednotek kapitálu) na severu i jihu, tak i velikost trhu bude na severu identická s jihem. Proč? Velikost trhu závisí na kupní síle místních spotřebitelů. A protože je stejný počet pracovníků na severu i jihu, stejně tak stejně velký je kapitál, musí být příjmová úroveň obou regiónů stejná a tedy výdaje na obou trzích jsou identické.

Na obrázku je tato situace ilustrována jako bod A (1/2,1/2). Diagram má na horizontální ose podíl výdajů v severní oblasti (SE – share of expenditure), což je vlastně relativní velikost severního trhu. Pokud SE je větší než ½, pak severní trh je větší než jižní a naopak. Na vertikální ose je podíl průmyslu na severu (SK – share of capital). Pokud je SK větší než ½, pak sever je víc průmyslový než jih a naopak.

Uvažujme nyní, jak velká by byla velikost severního trhu, kdyby všechen průmysl, tedy i všechen kapitál byl koncentrován na severu. SE by byl větší než ½, neboť sever by disponoval příjmem z poloviny práce a z celého kapitálu. Ale SE by byl menší než 1, neboť jihu stále zůstává příjem z imobilní práce, která by byla angažována pouze v sektoru služeb. Tato situace je v diagramu zaznačena pod písmenem B. Se stejnou logikou dokážeme zakreslit i C, akorát nyní budeme veškerý průmysl předpokládat v jižním regionu.


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat