Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.4.3 Přímé zahraniční investice: vítěz-vítěz kapitálová mobilita

7.4.3 Přímé zahraniční investice: vítěz-vítěz kapitálová mobilita
Analýza výše představovala klasickou analýzu alokační efektivnosti, kde kapitálová imobilita představovala alokační neefektivnost a následná mobilita pak efektivnost. Byla založena na pouhém přesunu kapitálu, my se nyní budeme zabývat přesunem technologie, který analýzu v mnoha ohledech mění.

Jeden z významných důsledků kapitálové mobility je znám jako přímé zahraniční investice (FDI). Zjednodušeně jde o to, že nějaká společnost jedné země zakoupí nebo vystaví firmu v druhé zemi. Pokud třeba japonská automobilka vystaví pobočku v ČR, je samozřejmostí, že si přiveze své technologie. Zajímavé je, že tento transfer technologií může vytvořit situaci, kdy účastníci na obou stranách jsou vítězové. Lepší technologie znamená, že ze stejného množství práce a kapitálu dostanu větší výstup. Vyšší výstup v určité oblasti, znamená větší efektivnost a snížení ceny, což je výhodné pro obě strany. U FDI je navíc zajímavé, že dochází jen k malým kapitálovým přesunům, neboť investující firma si většinou půjčí peníze u domácích bank, málo kdy u bank své domovské země. Je tedy zřejmé, že z FDI těží jak zahraniční, tak domácí subjekty.

V EU jsou obvyklé tzv. oboustranné FDI. Kdy například Německo investuje do chemického průmyslu ve Francii a Francie do agrotechnického v Německu. Je zřejmé, že chemický i agrotechnický průmysl se díky lepším technologiím druhé země zlepší a tedy je výhodný pro oba.


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat