Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LR růst v Solow diagramu

7.3.1 LR růst v Solow diagramu
Zakreslíme si diagram, který bude vycházet ze Solow analýzy, ale místo fyzického kapitálu se budeme zabývat kapitálem vědomostním.

Klíčový rozdíl, jak jsme již řekli, je ten, že vědomostní kapitál nepodléhá opotřebení. Tedy křivka GDP/L je přímkou, která roste proporcionálně s množstvím zapojených jednotek technologie. K/L znamená v tomto případě vybavenost jedince technologiemi, nikoliv fyzickým kapitálem, jak to bylo v předchozím obrázku.
Stejně jako v minulém případě i nyní budeme předpokládat, že každý stát investuje konstantní podíl svého produktu akorát nyní nikoliv do fyzického kapitálu, ale do technologií. Tyto investice se označují jako investice do R&D a u evropských národů jsou v rozmezí 3%-5%. Podíl investic budeme stejně jako minule znázorňovat křivkou s(GDP/L), akorát bude nyní kopírovat přímku, nikoliv konkávní křivku.
Stejně tak budeme i nadále předpokládat, že depreciace je konstantní část kapitálu , akorát, že u technologií toto opotřebení nenazýváme depreciací, ale zastaráním.
Jak vidíme na obrázku, tak k akumulaci technologií může docházet stále. Jsme-li například v bodě K/L*, tak investice do kapitálu na jedince jsou v bodě A, investice nutné na obnovu zastaralého kapitálu jsou B. Tedy příliv kapitálu je větší než odliv a to při každé velikosti K/L. Tedy vybavenost jedince technologií může kontinuálně stále růst.
A když kontinuálně roste K/L, tak kontinuálně roste i GDP/L ve chvíli, kdy míra zastarání kapitálu je menší než úspory. Tedy technologie způsobují kontinuální růst tehdy, pokud je (K/L) menší než investice do technologií s(GDP/L). V opačném případě růst nezpůsobují vůbec.
Navíc můžeme z diagramu vyčíst, že nejrychleji rostou ty země, které mají míru investic největší (při konstantní míře zastarání).

Žádné komentáře:

Okomentovat