Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Může evropská integrace ovlivnit dlouhodobý růst?

Může evropská integrace ovlivnit dlouhodobý růst?
Důkazy, které by nám toto tvrzení potvrdily nebo vyvrátily, je mnohem obtížnější najít než u střednědobého růstu. A to hlavně z důvodu, že největší celosvětovou, tedy i evropskou dobou růstu byla ona poválečná perioda, kterou jsme si označily za zlatý věk růstu. V té době se evropské země integrovaly a rostly. Jiné země se neintegrovaly a rostly také. Jestli by byl růst Evropy rychlejší nebo pomalejší bez integrace z LR hlediska se obtížně dokazuje. Proto závěr, který si uděláme my, je ten, že evropská integrace byla jednou z příčin přinejmenším střednědobého růstu.

7.4 Mikroekonomie integrace kapitálových trhů
Dosud jsme v Solow diagramech pro zjednodušení předpokládali, že Evropa je jednotný plně integrovaný celek se stejnými ukazateli ve vybavenosti lidmi, technologiemi, mírou úspor apod.. Ale všichni, kdo Evropu alespoň trochu znají, vědí, že jsou v těchto ukazatelích v jednotlivých zemích výrazné rozdíly. Pro příklad si můžeme vzít vybavenost lidí kapitálem a srovnávat budeme na čerpacích stanicích dvou zemí. Ve Švédsku jsou všechny stanice plně automatizovány, existuje tam mnoho stanic absolutně bez obsluhy nebo s velmi malým podílem personálu. Kdežto italské stanice disponují mnoha lidmi. Takovýchto rozdílu bychom našli mnoho.
V této kapitole se zaměříme na politiku EU, která podporuje integraci kapitálových trhů, a budeme se snažit o pochopení ekonomických důsledků této politiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat