Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poválečné období

1.1.2 Zásadní otázka a převládající ideologie
Do popředí zájmu se dostala zásadní otázka: jak zamezit další válce v Evropě? Návrhy řešení odrážely různé pohledy na příčiny války. Můžeme je shrnout do tří základních koncepcí.
1. Příčinou války je Německo. Řešením je tedy oddělit Německo od průmyslu a přetransformovat ho na zemědělskou zemi .
2. Příčinou války je kapitalismus. Řešením je tedy komunismus.
3. Příčinou je nacionalismus. Řešením je užší integrace evropských zemí.
Přesvědčení, že řešení číslo 3 je nejlepší sice převažovalo, ale jeho prosazování se neuskutečňovalo nijak drtivě, někde vůbec. Země měly jiné problémy (hlad, nedostatek bydlení...) a navíc mnoho zemí bylo pod přímou kontrolou jiných národů (Rakousko a Německo – 4 zóny vlivu, centrální a východní země pod kontrolou SSSR apod.), tyto země se snažily více o obnovu svých vlád než, že by řešily otázky integrace. Obecně se dá říci, že v Z Evropě převažovala snaha o odstranění děsivé humanitární situace.
V SSSR, kde se věřilo, že příčinou války je kapitalismus, se věci ubíraly jiným směrem. Komunismus byl vnucen dříve nezávislým zemím: Litvě, Lotyšsku a Estonsku a okolo roku 1948 se komunistické strany staly rozhodující silou ve všech zemích sovětského vlivu. Komunisté převzali dále moc v Jugoslávii a Albánii a měli značnou sílu také v Řecku. Komunistický pohled na věc měl ale také své zastoupení v mnohých zemích Z Evropy, kde komunistické strany získaly ve volbách značný podíl hlasů (např. v Itálii a Francii).

Žádné komentáře:

Okomentovat