Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Význam a genese evropských integračních procesů

Původní cíl integrace odstranit obchodní bariéry mezi zeměmi při zachování jejich samostatnosti. Nový trh se od původního liší především rozsahem, který je dán odbouráním bariér volného pohybu zboží, kapitálu i osob.

V obecném pojetí je integrace proces slučování trhů do větších celků, v nichž v určitých sférách zanikají dřívější hranice.

5. Stupňů integrace :
1./ Pásmo volného obchodu (nulové či nízké celní sazby, nebo i závazek snižovat zbývající cla, ke třetím zemím každý jiný přístup – CEFTA – Dohoda o volném obchodu ve střední Evropě)

2./ Celní unie (členové nemají vůči sobě žádné cla – ČR a SR po rozpadu ČSFR, vůči třetím zemím uplatňují sazby stejné, tedy stejná politika vůči třetím zemím) výhodou celní unie jsou dynamické výhody z úspor z velkovýroby, specializace…

3./ Společný trh (volný pohyb nejen zboží a služeb, ale i kapitálu a pracovních sil. V těchto oblastech tvoří i jedno území z hlediska předpisové základny. – Evropská společenství 90 léta – jednotní vnitřní trh – tedy uvolňuje se pohyb výrobních faktorů, existují však fyzické omezení – hranice, technické normy…)

4./ Hospodářská a měnová unie – vnitřní trh (+ společná měna a hospodářská i rozpočtová politika, odstraňuje bariéry norem, volný pohyb kapitálu, práce a všech výrobních faktorů bez omezení)

5./ Politická unie (nejen měnové a hospodářské ale i politické splynutí národních celků s celkem nadnárodním. Politická unie je završením integrace. Je to vytvoření jednotné politiky členských zemí.)

Žádné komentáře:

Okomentovat