Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charta základních práv

Co dál?
Ke Smlouvě z Nice byla připojena i deklarace o budoucnosti Evropské unie. Reformy z Nice sice připravily institucionální systém EU na přijetí kandidátských států, ale stále zde zůstává potřeba širší a důkladnější debaty o budoucnosti Unie. Země, které předsedají EU v roce 2001, společně s Komisí tuto diskusi podporovaly a snažily se do ní zapojit i Evropský parlament, národní parlamenty členských států, politiky, podnikatelskou sféru, akademickou obec i reprezentanty občanské společnosti zemí členských i kandidátských států.
Debata se rozvinula za švédského předsednictví, úsilí belgického předsednictví vyvrcholilo na zasedání Evropské rady v prosinci 2001 přijetím tzv. Laekenské deklarace, která dává diskusi o budoucnosti EU konkrétní obrysy.
Jakmile skončí přípravné práce, bude v roce 2004 svolána další Mezivládní konference, která se bude zabývat právě těmito otázkami a provede i nezbytné úpravy Smluv. Tato Mezivládní konference však za žádných okolností nesmí bránit rozšíření Unie. Kandidátské státy, které dokončí přístupová jednání s Unií, budou také pozváni k účasti na této konferenci, zatímco ostatní se jí mohou zúčastnit jako pozorovatelé.
Charta základních práv Evropské unie byla vyhlášena v Nice v prosinci 2000. Charta stanovuje občanská, politická, ekonomická a sociální práva evropských občanů. Práva vycházejí ze šesti principů: důstojnost, svoboda, rovnost, solidarita, občanská práva a spravedlnost. Tato práva čerpají ze základních práv a svobod zakotvených v Evropské konvenci na ochranu lidských práv a základních svobod a z ústavních tradic členských států Evropské unie.

Žádné komentáře:

Okomentovat