Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metoda kritické cesty (CPM) je základní ...

Metoda kritické cesty (CPM) je základní deterministická metoda pro časový rozbor projektu zobrazeného hranově definovaným síťovým grafem. Při aplikaci metody CPM se předpokládá, že pro každou činnost známe přesně odpovídající trvání činnosti.
Časový výpočet síťového grafu obsahuje: výpočet termínů činností, výpočet časových rezerv, určení kritické cesty. Pro každou činnost se vypočítají tyto termíny: nejdříve možný začátek činnosti, nejdříve možný konec činnosti, nejpozději přípustný začátek činnosti, nejpozději přípustný konec činnosti. Výsledek těchto výpočtů je možné dosadit do reálného kalendáře. Kritické činnosti (ležící na kritické cestě) vytváří v síťovém grafu kritickou cestu. Kritická cesta je cesta v síťovém grafu s nejdelším trváním, nemá časovou rezervu. Výsledkem aplikace této metody při řízení projektu je poznání kritické cesty, rozbor síťového grafu s cílem dosáhnout zkrácení kritické cesty, kritická cesta musí být sledována, její časy dodržovány, jinak je ohroženo včasné skončení celého projektu.
Úkolem analýzy zdrojů je hledání takového časového plánu projektu, který nejlépe vyhovuje jednak z hlediska intenzity a plynulosti využívání zdrojů, případně i z hlediska hospodárnosti využití zdrojů. Z tohoto hlediska můžeme rozdělit úlohy analýzy zdrojů na úlohy se změnami organizační struktury projektu a na úlohy s neměnnou organizační strukturou projektu. Druhou skupinu úloh můžeme dále členit na úlohy s proměnlivou intenzitou nároku na daný zdroj při činnostech a na úlohy s konstantní intenzitou nároku na daný zdroj při činnostech, případně na úlohy s přerušitelnými činnostmi a úlohy s nepřerušitelnými činnostmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat