Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Další ukazatelé slouží k hodnocení ...

5. Další ukazatelé slouží k hodnocení přiměřenosti zadluženosti podniku z pohledu jejího dopadu na zisk. Jedním z nejpoužívanějších je úrokové krytí, který vyjadřuje kolikrát vytvořený zisk před odpočtem úroků a daní, převyšuje úrokové platby. Úroky představují samozřejmě úroky zahrnované do nákladů, tedy úroky za použití cizího kapitálu. Čím vyšší je hodnota ukazatele, tím pro podnik lépe (bezproblémový – hodnota okolo 8, problémový okolo 3)
úrokové krytí = zisk před zdaněním a úroky / celkové úroky

6. Podobným ukazatelem, který do závazků podniku opět zahrnuje i leasingové splátky je ukazatel krytí fixních poplatků. V současné době je používanější než předchozí.
krytí fixních poplatků = (zisk před zdaněním a úroky +  leas. splátek) / úroky +  leas. splátek

Ukazatele platební schopnosti
Platební schopnost je chápána jako schopnost podniku uhradit své závazky. Její ohrožení může podnik dovést až k bankrotu. Zpravidla se setkáváme se třemi pojmy, a to solventnost, likvidita a likvidnost
Solventnost – obecná schopnost podniku získávat prostředky na úhradu svých závazků. Je to tedy platební schopnost obecně a není vázána pouze k určitým závazkům. Lze ji chápat jako relativní přebytek hodnoty aktiv nad hodnotu závazků.

Žádné komentáře:

Okomentovat