Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tvorba zákonných rezerv – ...

Tvorba zákonných rezerv – je součástí daňově uznatelných nákladů a snižuje tedy základ pro výpočet daně z příjmů. Zahrnuje především rezervy na opravy HIM, rezervy na opravy HIM zařazené minimálně v druhé odpisové skupině, tzn. s dobou odpisování 8 a více let. Výše rezervy je odvislá od povahy majetku a tvorba rezervy musí být podložena písemně zpracovaným plánem opravy včetně rozpočtu nákladů na opravu. Opravy není možno opakovat každý rok a jejich důsledkem nesmí být technické zhodnocení.
Pokud je do tvorby rezervy promítnuta i časová hodnota peněz, pak je úspora mnohem výraznější. I kdyby oprava nebyla provedena, bylo by docíleno daňové úspory vlivem poklesu daňové sazby.

Dluhová politika podniku – souvisí s rozhodnutím podniku, jak velkou relativní zadluženost zvolí. Problémem je různý pohled na zadluženost z hlediska vlastníků podniku, managerů a věřitelů. Podnik financuje sviji činnost prostřednictvím vlastních a cizích zdrojů, přičemž platí, že vlastní zdroje jsou nejdražším způsobem financování. Vlastník je vystaven především 2 rizikům. Za prvé se v případě hospodaření podniku se ztrátou nezhodnotí jeho vložený podíl a za druhé, že v případě bankrotu jsou uspokojováni především věřitelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat