Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Celkové hodnocení je průměrnou známkou ...

Celkové hodnocení je průměrnou známkou ze všech uvedených ukazatelů, získanou prostým aritmetickým průměrem. Velmi dobrý podnik by měl získat známku vyšší než 3)
2. Tamariho model – využívá bodové hodnocení úrovně jednotlivých ukazatelů a bonitu podniku stanovuje na základě celkového součtu bodů. Tento model hodnotí i postavení podniku v rámci příslušného oboru podnikání. Při celkovém počtu bodů větším než 60je malá pravděpodobnost bankrotu.Při nižším než 30 je naopak velmi vysoká.
3. Argentiho model – opírá se pouze z čísti o kvantifikovatelné údaje. Celkový počet bodů přidělených podniku je odvozen od subjektivního hodnocení.Celkový možný počet bodů je 100, přičemž odděleně je hodnocena oblast managementu a účetnictví, ve které je možno získat 43 bodů, oblast chyb ve finančním hospodaření je 45 a oblast související s trhem je 12. Body vyjadřují negativní hodnocení, neboť jsou vyjádřením nedostatků. Pokud má podnik méně než 25 bodů nehrozí mu nebezpečí úpadku.

Bankrotní modely – vycházejí z toho, že finanční problémy je možno rozeznat podle určitých příznaků před tím, než se skutečné problémy plně projeví. Modely jsou dvojího druhu:

1. jednorozměrné – snaží se najít jednoduchou charakteristiku, která by dokázala rozlišit podniky, které se v určité době dostanou do finančních problémů a podniky ostatními. Věnoval se jim především Beaver.

Žádné komentáře:

Okomentovat