Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platí, že peníze, které máme v současnosti, jsou ...

Platí, že peníze, které máme v současnosti, jsou hodnotnější než ty, které budeme mít v budoucnosti. Důvody jsou dva – současné peníze je možné investovat tak, aby přinesly v budoucnu určitý výnos a jednak peníze znehodnocuje proces inflace. V úvahu je třeba vzít i to, že z každého výnosu je nutné odvádět určité daně, přičemž daňové sazby se mohou měnit. Za hlavní faktory ovlivňující časovou hodnotu peněz se považuje – doba vázání peněz, míra výnosu, míra inflace a míra zdanění výnosu.
Výnos z investovaných peněžních prostředků má v závislosti na způsobu financování, různou formu a výši. Může nabývat formy dividendy (akcie), úroku (uložení peněz na BÚ) příp. zisku (investice do majetku podniku)

Výše výnosu je odvislá od doby vázání a dosahované míry výnosu, která je vyjadřovaná určitým procentem z investované částky. Doba vázání a míra výnosu jsou rozhodujícími faktory určení časové hodnoty peněz. Tento vliv je určován pomocí složeného úrokování.
Úrok je odměna investora za dočasné poskytnutí peněžních prostředků pro potřeby jiných subjektů.
Jednoduché úročení – úrok je stále vypočítáván z hodnoty počáteční investice, nelze tedy vydělávat peníze z úroků - roste lineárně
Složené úročení – každá úroková platba je znovu investována tak, že úrok zvyšuje počáteční investici – roste exponenciálně. Základní vzorec je:

Žádné komentáře:

Okomentovat