Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Posouzení nepřímých důsledků jednotlivých ...

6. Posouzení nepřímých důsledků jednotlivých alternativ řešení – izolované posouzení může vycházet příznivě, přesto někdy vyvolá nepřímé druhotné problémy. Ve finanční oblasti patří k nepřímým důsledkům především náklady vynaložené v minulosti na záměry, které pro novu příležitost opouštíme, označované též jako utopené náklady
7. Zvážení rizika jednotlivých variant řešení – každá varianta navrhovaného řešení s sebou nese riziko neočekávaného převýšení výdajů nad příjmy a úbytku peněžních prostředků. Riziko tak spočívá především v nebezpečí vniku platební neschopnosti podniku, předlužení podniku či poklesu jeho tržní ceny.
8. Výběr optimální varianty – vychází z pečlivé analýzy situace na podkladě všech dostupných informací a je výsledkem konečného rozhodnutí finančního managera, jeho znalostí, zkušeností i potřebné intuice. Finanční manager na sebe přebírá zodpovědnost za správné ocenění šancí a rizik a zpravidla dokáže odhadnout předem pořadí jednotlivých variant a teprve následně si své domněnky ověřuje analytickým posouzením.



Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování.

Finanční rozhodování je rozhodováním o podnikových financí, patří tedy i k hlavním faktorům ovlivňujícím časovou hodnotu peněz. Peněžní prostředky, které podnik získá v budoucnu nejsou ekvivalentní těm, kterými disponuje v současnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat