Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. ukazatel rentabilita celkového vloženého kapitálu ...

1. ukazatel rentabilita celkového vloženého kapitálu (RCVK) vyjadřuje celkovou efektivnost podniku, jeho výdělkovou schopnost. Bere v úvahu celkový vložený kapitál (vlastní a cizí) bez ohledu na to, z jakých zdrojů byl financován. Celkovým vloženým kapitálem rozumíme celková aktiva. V případě zisku se do čitatele dosazuje většinou částka zisku před zdaněním a úroky placenými z cizího kapitálu.
ROI = ZUD / CA = [Z + U (1 - d)] / CA
(ROI – rentabilita celkového vloženého kapitálu, ZUD - zisk před úroky a daněmi, U - úrok, Z - zisk po zdanění, d - daňová sazba–daň z příjmů(ze zisku), CA - celková aktiva)

2. ukazatel rentabilita vlastního kapitálu (RVK) - vyjadřuje výnosnost kapitálu vloženého akcionáři. Je definován jako poměr čistého zisku a vlastního jmění.
ROE = Z / VJ
(ROE- rentabilita vlastního kapitálu, Z – zisk po zdanění, VJ – vlastní jmění)
Investoři zjistí, jak je jejich kapitál reprodukován s náležitou intenzitou odpovídající riziku investice. Pokud je hodnota ukazatele stejná či nižší jako výnosnost cenných papírů garantovaných státem (obligací, poukázek), potom je podnik odsouzen k zániku, investor požaduje za rizikovější investice vyšší míru zhodnocení. Rentabilita vlastního kapitálu by měla být vyšší než míra výnosu bezrizikové alokace kapitálu na finančním trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat