Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cizí zdroje jsou pro podnik méně nákladné ...

Cizí zdroje jsou pro podnik méně nákladné zejména pro to, že úroky placené za použití cizích finančních zdrojů jsou zahrnované do daňově uznatelných nákladů
I pře uvedenou výhodu cizích zdrojů není možné zvyšovat zadluženost podniku nadměrně, neboť se podnik může vystavit riziku, že nebude schopen zvýšené závazky uhradit. Na zvýšené riziko by mohli reagovat i věřitelé zvýšenými úrokovými sazbami za poskytnutí svých prostředků nebo by prostředky nemuseli poskytnout vůbec.

Likvidní politika podniku – souvisí s rozhodováním podniku o zajištění trvalé platební schopnosti a s rozhodnutím o míře rizika, která je pro trvalé zajištění platební schopnosti podniku přijatelná jak pro vlastníky podniku, tak pro jeho management a věřitele. Úzce souvisí s dluhovou politikou. Platební schopnost vyjadřují ukazatele dlouhodobé a krátkodobé likvidity.
Dlouhodobá likvidita je předmětem zájmu věřitelů, kteří svěřují své prostředky podniku na dobu delší než 1rok
Krátkodobá likvidita má zajistit, aby se podnik nedostal do platební neschopnosti v krátkém časovém období. aby byl schopen uhradit své závazky splatné do 1 roku.
Likvidní politika v oblasti rizika zahrnuje identifikaci rizika, především příčiny vzniku,měření stupně rizika, kvantifikaci vlivu rizika a ochranu proti riziku
Management bude volit takovou strukturu finančních zdrojů, která bude maximalizovat výnosy podniku a minimalizovat rizika s vyššími výnosy spojená.

Žádné komentáře:

Okomentovat