Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platí, že čím je vyšší hodnota tohoto ukazatele, ...

Platí, že čím je vyšší hodnota tohoto ukazatele, tím vyšší je i zadluženost celkového majetku a tím vyšší i finanční riziko, že dluh nebude splacen. Ukazatel má velký význam zejména pro dlouhodobé věřitele. Použití cizích zdrojů může ale také přispívat ke zvyšování celkové výnosnosti kapitálu podniku (např. jeho vysoká hodnota ukazatele je příznivá pro kmenové akcionáře je-li procento rentability, výnosnosti z celkového kapitálu větší, než je procento úroků z cizího kapitálu)
Analytickými ukazateli je pak dlouhodobá zadluženost (podíl dlouhodobých závazků a celkových aktiv) a krátkodobá zadluženost (podíl krátkodobých závazků a celkových aktiv).

2. Doplňkovým ukazatelem je míra samofinancování, jež vyjadřuje proporci, v jaké jsou aktiva podniku financována penězi vlastníků. Používá se pro hodnocení hospodářské a finanční stability podniku a bývá spolu s ukazateli platební schopnosti považován za nejvýznamnější ukazatel celkové finanční situace podniku (součet hodnot ukazatelů zadluženosti a míry samofinancování musí být roven 100%)
Míra samofinancování = vlastní jmění / celková aktiva

Žádné komentáře:

Okomentovat