Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon o kolektivním vyjednávání

Upravuje postup při uzavírání kolektivních smluv (tj. smlouva mezi zaměstnavatelem a odbory). Tyto smlouvy upravují specifiku odvětví a pracoviště, uzavírají se na dobu 1 roku písemnou formou v souladu s právními předpisy.
1. Kolektivní smlouvy nižšího typu (tj. zaměstnavatel a odbory na jednom pracovišti, (př. Učitelé+školy)
2. Vyšší kolektivní smlouvy (př. Ministerstvo školství+školní rady). Smlouva je závazná pro obě strany (tzn. Má sílu právního předpisu), dojde-li ke sporu o obsah kolektivní smlouvy při jejím projednávání nebo ke sporu o plnění sjednané kolektivní smlouvy, jde v obou případech o tzv. kolektivní spory.
Řeší se v řízení:
a) před zprostředkovatelem
b) před rozhodcem
c) stávkou ve věci sporu o obsah kolektivní smlouvy
d) před soudem
• zprostředkovatelem může být fyzická nebo právnická osoba s plnou právní subjektivitou souhlasící s výkonem této funkce, je zapsána v seznamu MSPV (ministerstvo práce a sociálních věcí)
• pokud řízení před zprostředkovatelem není úspěšné, lze spor postoupit rozhodci – rozhodcem může být jen fyzická osoba zapsaná v seznamu rozhodců MPSV
• jedna a ta též osoba může být současně zprostředkovatelem a rozhodcem, avšak nelze aby jedna osoba byla v určitém sporu současně zprostředkovatelem i rozhodcem
Pokud je i zde řízení neúspěšné, lze jako krajního způsobu řešení sporu použít stávky o kolektivní smlouvu a výluky.

Žádné komentáře:

Okomentovat