Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skončení PP na dobu určitou

končí prac. poměr událostí, která omezovala dobu trvání práce. Je v zájmu zaměstnavatele, aby s dostatečným předstihem informoval zaměstnance o skončení PP, jinak je zde nebezpečí, že dojde konkludentně k jeho přeměně na PP na dobu neurčitou. Tento PP může končit i všemi jinými způsoby (dohodou, výpovědí).

Pracovní poměr cizince končí uplynutím doby povolení pobytu, vyhoštěním a jinak všemi dalšími způsoby.
Pracovní posudky vydávají zaměstnavatelé na požádání zaměstnanců nejpozději do 15ti dnů od doručení žádosti, nejdříve však v době 2 měsíců do skončení pracovního poměru.

Odstupné náleží zaměstnanci, s nímž byl pracovní poměr ukončen výpovědí zaměstnavatele z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm. a,b,c, nebo dohodou s týchž důvodů. Vyplácí se ve výši dvounásobku průměrného výdělku, pokud kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis neurčují jiný násobek.

Nároky z neplatně rozvázaného PP nastávají při neplatném zrušení pracovního poměru, pokud zaměstnanec trvá na tom, aby ho zaměstnavatel dále zaměstnával pak prac. poměr trvá dále a zaměstnavatel je povinen platit zaměstnanci náhradu mzdy (až do doby, kdy mu zaměstnavatel poskytne práci nebo kdy PP končí). Neplatnost skončení PP může namítat i zaměstnavatel vůči zaměstnanci. Neplatnost rozvázání PP lze uplatnit u soudu ve lhůtě do 2 měsíců od doby kdy měl PP skončit.

Žádné komentáře:

Okomentovat