Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) SR prostřednictvím rozpočtových ...

b) SR prostřednictvím rozpočtových výdajů nenávratným způsobem poskytuje peněžní prostředky ekonomickým subjektům (organizacím, obyvatelstvu)
• velmi důležitým makroekonomickým hlediskem je míra rozdělování – nemá být příliš vysoká, aby rozpočtové subjekty byly zainteresovány a měly zájem na racionálním hospodaření (a na svém dlouhodobém rozvoji)

2. alokační funkce SR spočívá v tom, že se ze SR rozmisťují – alokují peněžní prostředky v převážné míře do veřejného sektoru (nevýrobní sféry); alokace je v zásadě dvojí:
a) rozmístění do jednotlivých oblastí, činností především veřejného sektoru (viz. celkové výdaje SR ČR)
b) rozmístění do jednotlivých regionů (viz. finanční vztahy k rozpočtům okresních úřadů a k rozpočtům obcí)

3. stabilizační funkce SR má napomáhat řešení takových makroekonomických problémů jako jsou:
- zaměstnanost
- rovnoměrnost vývoje ekonomiky
- přiměřená dynamika růstu ekonomiky
- míra inflace a další
• státní rozpočet se využívá jako určitá korekce – zejména při zmírňování výkyvů a ne-dostatků trhu
• v rámci stabilizační funkce SR se využívají tzv. „automatické nebo-li vestavěné“ sta-bilizátory (vestavěný stabilizátor je nástroj, který působí opačně k vývojové tendenci agregátní poptávky)  dochází-li k poklesu agregátní poptávky, má tento nástroj možnost tuto poptávku určitým způsobem zvyšovat nebo obráceně, např. progresivní daňové sazby, min. mzda, výše příspěvků v nezaměstnanosti, přímé dotace regionům, dotace na rozvoj podnikání …
• významným stabilizátorem SR je vztah mezi příjmy a výdaji SR, tj. přebytkový, vy-rovnaný nebo schodkový rozpočet
• mimo automatické stabilizátory, které jsou přímo zabudovány v systému rozpočtu existují stabilizátory usměrňující průběh realizace makroekonomické politiky přes SR, např. limitování cen, zavedení kontroly cen určitým druhů zboží, vyhlášení mzdových stropů, rozlišování daní …

Žádné komentáře:

Okomentovat