Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peníze

- je možno definovat jako zvláštní druh zboží, které mají tu vlastnost, že dokonale vyjadřují hodnotu jiného zboží. Jinak jsou ekvivalentem hodnoty jiného zboží. Jsou dokonale likvidním aktivem, což značí, že s jejich držbou a použitím nejsou spojené žádné rizika dodatečné náklady
- původní směna probíhala jako směna výrobku za výrobek. Nevýhodou přímé výměny byla zdlouhavost. Bylo třeba provést několik směn, než jsme s dostali k tomu zboží, které jsme potřebovali. Tuto nevýhodu odstranily peníze. Ze začátku to byly peníze ZBOŽOVÉ, které představovaly zboží, které v dané oblasti všichni potřebovali a byli ochotni za ně směňovat jiné zboží.
Nevýhody: byly objemné, podléhaly zkáze, byly obtížně dělitelní. Tuto nevýhodu odstranily peníze z drahých kovů, původně to byly obecné kovy, později zlato, stříbro.

Zlatý standart – peněžní systém založený na hodnotě zlata, hodnota měnové jednotky je dána jejím zlatým obsahem. V této době není uplatňován. Směnný kurz je v podstatě určován poptávkou na finančním trhu.

FORMY A FUNKCE PENĚZ

1. Peníze hotovostní – tj. drobné mince z obecných kovů a papírových peněz, patří zde i pamětní mince

Žádné komentáře:

Okomentovat