Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• veřejný statek

• veřejný statek je takový výrobek či služba, která nelze rozdělovat na základě tržní poptávky a nabídky, aniž by to mělo za následek nějakou společenskou újmu  tyto statky nelze ani dost dobře poskytovat bezplatně jednotlivci, aniž bychom je bezplatně neposkytli všem ostatním (nejvhodnější systém při rozdělování je jejich úhrada z veřejných rozpočtů)
3. externality trhu jsou vedlejší účinky trhu na subjekty, které se daného tržního vztahu ne-účastní
• negativní externality – např. špatný vliv výrobců na životní prostředí, třetí poško-zenou stranou jsou pak lidé žijící v blízkosti továren  netržní vztah neovlivnitelný zákony trhu
• pozitivní externality – např. podnikatelskou činností přivedeme někomu užitek, aniž se o to nějak zaslouží nebo zaplatí (stavba dálnic, plynofikace …)
4. asymetrie informací a moci („teorie Josepha Stiglitze“ snižuje úlohu trhu jako prostředí, v němž se informace šíří bleskově a naprosto autonomně, i když tato schopnost trhu zů-stává trvale platná  zpochybněna je rovnoměrnost tohoto šíření)
• asymetrie spočívá v tom, že všechny ekonomické subjekty nemají všechny nebo ale-spoň stejné informace, tzn. že to vede v praxi k chybnému rozhodování

pozn.: Stát se brání nedostatkům trhu a jeho selhání různými zásahy do fungování tržního mechanismu, jde především o tzv. právo hospodářské soutěže, které je tvořeno předpisy jako je Zákon na ochranu hospodářské soutěže a paragrafy o Nekalé soutěži.

Žádné komentáře:

Okomentovat