- jsou náklady společně vynaložené na celé kalkulované množství výrobků a nelze je jednoznačně stanovit na jednici musíme je rozpočítat, rozvrhnout
- zahrnují: 1. výrobní režie (položky spojené s obsluhou a říze-
ním výroby – opotřebení nástrojů, režijní materi-
ál …)
2. správní režie (položky související s řízením fir-
my, např. odpisy správních budov, poštovné, pop-
latky …)
3. odbytová režie (náklady spojené s odbytovou čin-
ností, náklady na skladování, skladovací prosto-
ry, propagace, prodej, veletrhy, výstavy …)
Stanovení nákladů na kalkulační jednici:
a) přímé – lehce zjistitelné dle THN
b) nepřímé – dle několika metod, dle produkce stejnorodé či různorodé
• stejnorodá
- metoda prostého dělení (stejný druh výrobku)
- metoda poměrovými čísly (plánované množství propočítáme poměrovými čísly)
• různorodá
- metoda přirážková (více druhů výrobků), kdy režijní náklad rozvrhujeme dle rozvrhové základny dle naturální či peněžní jednotky
Žádné komentáře:
Okomentovat