- sestavení zakladatelského rozpočtu (fáze hladu), jehož hlavní smysl spočívá v kvantifikaci a specifikaci finančních zdrojů, které mají sloužit nejenom k úhradě administrativních položek spojených se založením firmy, ale zejména s vytvořením věcných předpokladů výroby či služby
posuzuje se:
a) předpokládaný rozsah nákladů, výnosů a HV – vycházíme z plánovaných rozpočtů (předpoklady: cen, objemů výroby, náklady na provoz, údržbu, dopravu, energii, po-zemky, leasing, budovy …, mzdové náklady CASH FLOW)
b) potřebný rozsah DM hmotného a nehmotného (odpisy), rozsah OM a stanovení z jakých zdrojů bude stálý a oběžný majetek financován
c) propočet výnosnosti kapitálu, doby návratnosti, ROE, ROA, ČSH, výnosové % (předběžná analýza)
= rozpočtem by mělo být dosaženo minimálně takové výnosnosti kapitálu, jakou lze do-sáhnout investováním do jiných stejně rizikových záměrů, eventuelně vyššího výnosu než by dosáhl podnik v pen. ústavu při nejvýhodnějším termínovaném vkladu
c) zvážení sociálně-psychologických předpokladů pro podnikání
- předpoklady nejen jedince, ale i celé společnosti a ostatních společníků, tj. zda jsme odolní vůči stresu
- předpoklady cílevědomosti, schopnost pracovat s lidmi a vést je, pracovitost, stabilita rodinného zázemí …
Žádné komentáře:
Okomentovat