Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tržní rovnováha a její podmínky (teorém pavučiny)

Tržní rovnováha a její podmínky (teorém pavučiny).
Vliv změn nabídky a poptávky na tržní rovnováhu. 1) reakce nabídky na změnu poptávky v závislosti na délce období: a) velmi krátké – nab. zcela neel., způsobí pouze růst ceny, b) krátké (růst ceny nižší než ve vel.kr.obd, vyšší el.nab.), c)dlouhém obd.-níz.růst ceny,větší nabíz.množství, d)velmi dl.obd.-dochází ke změně nabídky (zvětš. kapacity) vliv na cenu není jednoznač.
2) výsledek současné změny nabídky a poptávky v závisl. na jejich elasticitě. V příp větší elasticity poptávky se při růstu nab. i popt. cena zvýší a množství výrazně vzroste. V případě menší elasticity poptávky cena klesne a růst množství je méně výrazný.
V případě že více vzroste nabídka – cena klesne, v příp. většího růstu popt. cena vzroste.
3) Nastolení rovnováhy za předpokladu časového zpoždění nabídky v závislosti na sklonu křivek nab. a popt.
konvergující a divergující pavučina – závisí na elasticitách nabídky a poptávky.
V případě že popt. je elastičtější – konvergující pavučina, v příp. že je elastičtější nabídka – divergující pavučina. Konvergující – znamená, že na trhu se samovolně obnovuje rovnováha: př. Nab. > popt., cena je vyšší než rovnovážná, výrobci nemůžou reagovat změnou nabídky, a tak jen sníží cenu na úroveň poptávky (aby prodali všechny výrobky které nabízejí). Tato situace je však pro ně neudržitelná a v dalším období sníží nabízené množství na nabízené množství při této ceně.Nyní je poptávka vyšší než nabídka, výrobci tedy zvýší cenu na úroveň poptávky při daném množství. Nyní vydělávají ale vyrábějí příliš málo výrobků, zvýší tedy množství výrobků. A cena se dostává opět na množství kde popt. je menší než nab. a P je vysoká. JIŽ SE ALE PŘIBLÍŽILA k rovnovážné úrovni – právě díky větší elasticitě poptávky. (ještě pár koleček a bude to ). Situace v opačném případě – nabídka elastičtější způsobuje vzdalování od rovnovážné úrovně. Je rovněž možná stejná elasticita nab. i popt. – nerovnováha se obnovuje ve stejném rozsahu a nebo oscilace – v případě esovitě prohnutých křivek S, D.

Žádné komentáře:

Okomentovat