Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezinárodní obchod a měnové kurzy

Mezinárodní obchod a měnové kurzy:
Pokud ostatní výdajové položky nevyváží pokles čistých vývozů, bude mít tento pokles kontraktivní účinky na ekonomiku. Tato změna je přibližně ekvivalentní poklesu vládních nákupů o stejnou částku. Jestliže roste kurz měny, říkáme, že dochází k zhodnocování měny. V důsledku zhodnocování měny se snižuje konkurenceschopnost vývozů dané země. Zhodnocení měny poved k poklesu čistých vývozů a tento pokles bude mít tendenci snížit agregátní poptávku a produkt. Jestliže klesá kurz měny dochází k znehodnocování dané měny a to vede ke zvýšení reálných čistých vývozů země a ke zvýšení agregátní poptávky a produktu.
Měnové kurzy - měnový kurz představuje cenu cizí měny vyjádřenou v peněžních jednotkách naší země. Měnové kurzy jsou důležité, protože naše země musí od jiných zemí nakupovat výrobky v jejich měně.
Určení měnových kurzů - výši měnového kurzu určuje rovnováha mezi nabídkou a poptávkou po zahraniční měně. Dochází-li k poklesu měnového kurzu dané země vůči kurzu jiné země, říkáme, že se daná měna znehodnotila, zatímco cizí měna se zhodnotila. Při snížení oficiálního měnového kurzu země říkáme, že měna devalvovala, zatímco zvýšení oficiálního kurzu se nazývá revalvací.

Žádné komentáře:

Okomentovat