Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nabídka výrobních faktorů

Nabídka výrobních faktorů.
viz výše – nabízející stranou jsou domácnosti, které maximalizují mezní užitek, při nabídce práce porovnávají úbytek volného času s mezním užitkem, který získají ze své mzdy (ze statků, které si koupí).
Formy cen výrobních faktorů.
viz výše – sazba pozemkové renty, mzdová sazba, úroková míra. V optimu se tyto ceny výr. faktorů (ceny nájmu) musí rovnat MRP půdy, práce a kapitálu.
Teorie rozdělování na bázi teorie mezní produktivity.
mezní produktivita VF určuje, kolik jednotek výstupu (výrobků) lze získat použitím dodatečné jednotky výrobního faktoru (např. dodateč. hodinou práce). Další otázkou je cena, resp. MR, který výrobce obdrží při prodeji těchto dodat. statků. Pomocí P (MR) a MP lze vyjádřit MRP, spolu s MFC, které se rovná ceně výrobního faktoru tvoří MRP nástroj rozhodování o optimálním poptávaném množství vstupů.
Skladba důchodů domácností.
důchody domácností se v podstatě skládají z plateb za poskytování výrobních faktorů práce, půdy a kapitálu (mzdy, renty, úroky či zisky) a popř. dalších příjmů – např. transferové platby vlády(soc. podpory, dávky,přídavky). Část svých důchodů musí odvést státu – v podobě daní

Žádné komentáře:

Okomentovat