Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedokonalosti trhu práce

Nedokonalosti trhu práce (faktory způsobující nedokonalosti, důsledky nedokonalostí, problematika odborů a monopsonu na trhu práce).
Trh práce v nedok. konkur. – monopol na straně nabídky – vliv odborových svazů, mzdová rigidita (nepružnost) směrem dolů. Monopson – jediný kupující (poptávající) na trhu práce – jediná firma. Rostoucí křivka nabídky práce. Jestliže monopsonista najímá další jednotku práce, zvyšuje mzdu i všem předchozím pracovníkům. MFCL>w. Křivka MFC tedy roste rychleji než roste nabídka práce. Monopsonista poptává množství práce menší než v dk. Řídí se pravidlem MFC=MRP. Ovšem nabídka práce je při tomto množství níže, monopsonista toho využije a platí jim nižší mzdovou sazbu – na úrovni křivky SL.
Odborové svazy – sdružení pracovníků, ovlivňují zvláště nabídku práce, protože sdružují mnoho zaměstnanců a mohou se dohodnout na podmínkách nabízení práce. Mají na firmy různé požadavky – vyšší mzdy, bezpečnost práce… Efekt mzdového prahu – odbory vynutí vyšší mzdovou sazbu, kvůli tomu se firmám zvýší MFC a ty se přizpůsobí svému novému optimu tak, že zaměstnají menší množství práce. (zvýší se nezaměstnanost). Jinou cestou jak zvýšit mzdovou sazbu je snížení nabídky práce. – opět vzniká nezaměstnanost. Zvýšení poptávky po práci – přitažlivé – protože ke zvýšení mzd. sazby dochází při současném zvýšení zaměstnanosti. (cla – přimět zákazníky kupovat jejich zboží a ne cizí), omezit prodej konkurenčního zboží, zvýšení produktivity práce.
Bilaterální monopol – oboustranný – monopol jak na straně nabídky, tak i poptávky. Monopson X odbory – vyjednávání – kolektivní smlouva – podmínky závisí na tom, kdo má větší monopol. sílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat