Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Diskuse o významu a účincích monetární a fiskální politiky

Diskuse o významu a účincích monetární a fiskální politiky:
Fiskální politika -
- v monetaristické verzi -Předpokladem jsou pružné ceny a mzdy a nabídka peněz je hlavní determinantou GNP a soukromý sektor je stabilní, to znamená, že kolísání GNP způsobuje nabídka peněz a ta je určována monetární politikou nebo vnějšími událostmi. Monetaristé tvrdí, že AS je ovlivněna nabídkou peněz a tudíž je vertikální. Fiskální politika je v tomto případě minimálně účinná. V této verzi ovlivňuje fiskální politika produkt a ceny zanedbatelně jak v krátkém tak i v dlouhém období.
- verze hlavního proudu - zde má křivka AS stabilní tvar rostoucí křivky. Zpočátku se křivka S podobá křivce keynesiánské a postupně se mění v křivku monetaristickou. Z toho vyplývá, že pokud se ekonomika pohybuje na potenciálním produktu, je fiskální politika neúčinná, ale pokud se ekonomika pohybuje pod potenciálním produktem, je fiskální politika velmi účinná. Ekonomové hlavního proudu jsou přesvědčeni, že v krátkém období je fiskální politika účinná.
- keynesiánský model - v tomto modelu je křivka AS horizontální, protože jsou nepružné ceny a mzdy. Ovlivňování poptávky zvyšováním, nebo snižováním G je pak maximálně účinné. S monetární politikou je topodobné, jen postupuje přes nabídku peněz.
Eknomie strany nabídky - teorie zdúrazňující hospodářsko politická opatření, která ovlivňují AS re, respektive potenciální produkt. Podle tohoto přístupu vysoké mezní zdanění pracovních důchodů a důchodů z kapitálu snižuje pracovní úsilí a úspory; snížení mezních daňových sazeb proto povede ke zvýšení nabídky výrobních faktorů a ke zvýšení celkového produktu

Žádné komentáře:

Okomentovat