Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Celková efektivnost

Celková efektivnost.
(výrobně spotřební efektivnost – cílem ekonomického systému je uspokojit lidské potřeby – efektivnost ve výrobě nemusí být vůbec žádoucí, jestliže je vyrobena špatná kombinace zboží z hlediska požadavků spotřebitelů. Pro dosažení celkové efektivnosti musí být splněny současně podmínky pro efektivnosti ve výrobě i ve směně. Pro správnou kombinaci vyráběných statků jak z hlediska výrobního, tak z pohledu spotřebitele se
MRS dvou statků (stejná pro všechny spotřebitele)= MRPT těchto statků (stej. pro vš. firmy)

Nahraditelnost ve spotřebě se musí shodovat s nahraditelností ve výrobě. V graf. vyjádření umístíme edgeworthův diagram dovnitř PPF. MRPT (sklon tečny PPF) se optimální situaci bude rovnat MRS obou spotřebitelů (sklon tečny MRS obou spotřebitelů).
Shrnutí: podmínky všeob. rovnováhy
1) MRS jednoho statku za druhý musí být stejná pro oba spotřebitele
2) MRS se musí rovnat MRPT
Dosahování všeob. rovnováhy – pomocí cenového systému – všichni se snaží maximaliz. zisk, užitek apod.
relativní mezní náklady = PX/PY = relativní mezní užitek
MRPT=PX/PY=MRS. Cen mech. obnovuje rovnováhu – při růstu relativ. ceny X vůči Y se zvyšuje nabídka X a poptávka po Y, to povede na pružných trzích k snížení ceny X a zvýš. ceny Y do té doby než se MRPT a MRS vyrovnají s relativními cenami. Vš. rovn: max. zisku, max. užitku, výroba na hranici PPF, plná zaměstnanost, plné využití kapit. Množství které firmy chtějí vyrábět se rovná množství, které chtějí spotřebitelé spotřebovávat.
Efektivnost a spravedlnost.
ekonomicky efektivní – když není možné přerozdělení, které by někomu polepšilo, aniž by poškodilo kohokoli jiného.
spravedlivé – když je spojena se společensky žádoucím rozdělováním příjmům a bohatství. Z hlediska rovného rozdělení užitku mezi spotřebitele by byl nejlepší střed Edgeworthova boxu.
Společenský blahobyt (social welfare) zahrnuje nejen celk množ. výr. a sl, ale i způsob rozdělování, zdraví společnosti, množ. vol.času,stupeň znečišť. živ. prostředí. V zájmu zvýšení spravedlnosti a společ. blahobytu lze obětovat část efektivnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat