Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poptávka na trhu kapitálu, Nabídka na trhu kapitálu

Poptávka na trhu kapitálu.
firma je v rovnováze pokud se mezní náklady na výrobní faktor rovnají příjmu z mezního produktu tohoto faktoru. Bude-li úrok, tedy náklad spojený s pořízením další dodatečné jednotky kapitálu nižší, než příjem z mez. produktu kapitálu (výnos spojený se zapojením této dodatečné jednotky kapitálu do výrobky), potom budou firmy nakupovat další jednotky kapitálu a rozšiřovat výrobu, dokud se obě veličiny nevyrovnají. Poptávka po kapitálu je tedy příjmem z mezního produktu kapitálu a je závislá na výši úrokové míry. Zákon klesajících výnosů – s růstem úrokové míry poptávka po kapitálu klesá. (klesající příjem z mez. prod. kapitálu). Poptávka je odvozenou poptávkou od poptávky po výr. a službách, k jejichž výrobě se má dodatečně vložený kapitál používat.
Nabídka na trhu kapitálu. (tvorba úspor).
Úspory – část důchodu, která nebyla dána na spotřebu a byla nabídnuta na trhu kapitálu – předpokládá se u domácností netrpělivost, upřednostňování současné spotřeby, časová preference.Odměnou za odložení současné spotřeby je zvýšení budoucí spotřeby – výnos z uspořené částky – úrok. Úroková míra – poměr úroku z uspořené částky za urč. období k uspořené částce. Vyjadřujeme ji v procentech za rok (p. a.).
ir = S1 – S0/ S1?* 100. Je možné vyjádřit budoucí hodnotu dnes zapůjčené částky – zohlednění časového hlediska. Koruna dnes je lepší než koruna zítra – budoucí výnosy jsou diskontovány. FV= (1+ir)n * S0. (úročitel)., PV = Sn/ (1+ir)n (odúročitel).
Křivka nabídky kapitálu je v krátkém období dána nezávisle na úrok. sazbě(svislá), v dlouhém období je rostoucí při vyšší úr. míře (osy ir, zásoba K).

Žádné komentáře:

Okomentovat